Det är nu vi måste agera

Skillnaden mellan ett framgångsrikt och ett mindre framgångsrikt samhälle är förmågan att se runt hörn och agera i tid. Lite i den stilen går argumentationen ut på hos Financial Times’ inflytelserika krönikör Wolfgang Munchau. Han dömer ut eurosamarbetet totalt i sin senaste krönika och ger EMU maximalt nio dagar innan kraschen är ett faktum. Om inte de inblandade länderna kommer överens senast den 9 december (då det ordnas toppmöte) är det över.

Skälet till detta är busenkelt. För stora utgifter och för små intäkter under alltför lång tid.

Nu är det ju inte skribenter som styr här i världen. Men den som är tillräckligt duktig är en värdefull termometer rätt upp i den samhälleliga torson. Munchau hör till dem som genom åren haft koll både på siffror och bokstäver, en mycket ovanlig kombination.

Krisen mynnar just nu ut i orimliga skillnader i räntespreaden mellan olika länder. Det är inte uthålligt. Den kanske enda lösningen på det är en europeisk skatteunion fullt ut där Bryssel avgör vad vi ska betala i skatt. Priset för det kan bli förlorad självständighet i praktiken för de som skött sig sämst. Alla som inte bestämmer om sina egna inkomster är i praktiken ofri som den gamle skojaren Göran Persson mutade in. (Egentligen var det Shakespeares Polonius (i Hamlet) som i ett råd till sin son sade: ”Ge inga lån, och låna aldrig själv, ty snabbt förfaller både lån och vänskap.”)

Håhåjaja. Det är i dag den 1 december och vi har 24 dagar kvar till jul. Det blir arbetsdryga och spännande dagar men glöm aldrig bort att komma ihåg att livet faktiskt består av mer än räntespreadar, krisrapporter och jämmer. Ta hand om varandra nu så börjar det snart vända igen. Det syns tydligt bakom nästa hörn!

TIPS: Byt ut ordet samhälle i början av texten till människa, idrottslag, företag, förening eller någon annan sammanslutning där människor är inblandade och du börjar närma dig den så kallade sanningen.

Vi pratar om kris och katastrof. Detta är ändå ingenting mot vad Europa fick uppleva på 1940-talet. Då rökte det in! 


Kommentarer

Populära inlägg