Olika viljor men samma mål

Det råder ett så kallat strukturellt underskott om tio miljoner euro i landskapet Ålands finanser. Vi gör alltså av med ungefär tio miljoner mer än vi får in varje år. Det är naturligtvis inte hållbart. Ingen kan i det långa loppet göra av med mer än vad som kommer in (möjligen undantaget Grekland, Italien, Portugal och några till...). Därför måste vissa saker helt enkelt plockas bort från planerna.

Att hantera budgeten för 2012 är lite skruvat, om sanningen ska fram. Det är den gamla regeringen som lagt den utan att behöva ta ansvar för den. Tvärtom befinner sig några av de som lagt den nu i opposition med rätt (och skyldighet) att kritisera sitt eget arbete!

Den nya regeringen kan av praktiska skäl inte komma med så värst många nya idéer eftersom den tillträdde när budgeten redan var klubbad. Istället får den nya regeringen komma tillbaka med en tilläggsbudget senare i vår. Där ska tydligare politiska prioriteringar och klarare sparförslag komma. Det är inget önskemål utan ett krav baserat på dels vallöften och dels den verklighet som under hösten ramlat över hela Åland. Att pengarna i den gemensamma kassan är på väg att sina gör att kartan måste ritas om efter verkligheten. Det finns inga andra alternativ, även om Sjömansunionen verkar tro annorlunda.

Hungriga pojkar efter väl utfört värv. Från vänster Mika Nordberg, Niclas Slotte, Torbjörn Eliasson, Karl-Johan Fogelström, Torsten Sundblom, Brage Eklund och Petri Carlsson. Foto tog undertecknad.
Det här är några av medlemmarna i Ålands lagtings finans- och näringsutskott (FNU). Den är från i fredags och vi ska precis till att äta gulasch á la Bolstaholms gård för att fira att vi manglat oss igenom landskapets budget för 2012. Det har skett på rekordkort tid till följd av höstens val. Disciplinen i utskottet har varit världsklass. Diskussionerna ofta animerade men utfallet konstruktivt. Från en rent personlig synvinkel måste jag säga att det är en av de mest proffsiga och entusiastiska grupper människor jag någonsin haft förmånen att arbeta med. Viljan att förändra och förbättra är genuin liksom övertygelsen att det offentliga Åland står inför kraftiga sparåtgärder som först måste identifieras och sedan hanteras.

För även om det råder olika uppfattningar om hur slipstenen ska dras råder det nog inga tvivel om vad som är målet med all politik. Att bygga ett bättre samhälle för så många som möjligt. Det ska FNU försöka bidra till!

På tisdag klockan 09.30 ska FNU-betänkandet presenteras inför hela lagtinget. Missa inte det!

Kommentarer

Populära inlägg