En dag för hela Europa

Lite så där i smyg är i dag, den nionde maj, en märkesdag för vårt Europa. Det är sextiotvå år sedan man beslöt att det får vara nog krigat och att marknader är bättre än slagfält. Det beslutet utgjorde grunden till den Europeiska Unionen sådan vi i dag känner den.

Europeiska unionen är inget perfekt bygge men den har skapat en fred som sträckt sig längre än kanske någonsin. Dagens Europa är på många sätt ett under av lugn och ro. I vart fall sett i ett historiskt hänseende. Det är inte bara i Europa dagens datum är att vårda, även våra grannar i öst betraktar den nionde maj som något speciellt. Den dagen år nittonhundrafyrtiofem kapiteulerade Tyskland och andra världskriget var över. Sedan dess kallas denna dag Segerdagen i Ryssland. Det är två händelser som på olika sätt hör ihop. Slutet på kriget och början på freden.

Europadagen tjugohundratolv är speciell på många sätt. Vi har haft val i Frankrike och Grekland vilka bägge skapat oro i det europeiska ledet. I Frankrike för att en socialist med tveksamt matematikhuvud tar över och i Grekland för att nynazisterna av allt att döma fått sju procent av väljarnas röster. Till råga på allt flaggar Spanien för att skuldkrisen nu nått även dem. Av dessa tre olika nödraketer är den spanska krisen störst och värst. För politik är en sak, ekonomi något i sista ändan betydligt viktigare.

En kris i Spanien stannar nämligen inte där i ett enat Europa. Den förra krisen hanterades med ett nödlån större än man kan begripa. Nästa kris blir betydligt svårare att köpa sig fri från. Alla vill ha tillväxt men om ingen köper något blir en sådan bara läpparnas bekännelse.

Avslutningsvis. Ute i Europa pågår en ständig kamp för välstånd och social trygghet. Den behöver vi inte föra här just nu. Men vi måste vara varse att den finansiella situationen även på Åland är synnerligen ansträngd och att ett felbeslut i dag kostar hundrafalt mer i morgon.

Nog med trista nyheter. Vi har onsdag och vädret är varmt. I kväll ska IFK pälsa KuPS på bortaplan och ta steget till Finska Cupens semifinal. Samtidigt på hemmaplan ska Ålands sjöräddningssällskap visa upp sin nya räddningskryssare Svante G för alla sina frivilliga sjöräddare. I båda fallen handlar det om aktiviteter som är ett så kallat socialt kitt som professor Göran Djupsund skriver om på krönikeplats i onsdagens Ålandstidning. Det kittet har byggt det samhälle vi i dag bor i.

Ha en fin dag.
I dag är dagen då det enade Europa firar sin tillkomst. 

Kommentarer

Populära inlägg