När man kör får man skörda

Det råder förvisso olika verkligheter där ute på den så kallade marknaden. Därför satte jag mig glatt bakom ratten och körde mer än vanligt denna i Mariehamn bilfria dag som ägde rum i går. Det var skattepengar rakt ner i havet, att försöka få folk att lämna bilen hemma när hela Åland håller öppet. Fail, som de yngre säger.

Skördefesten på Åland är en manifestation över allt som är gott, vackert, nyttigt och ekologiskt här i världen. Genom att köpa lokalt och tänka globalt är vi med och skapar en lite bättre värld. Om det har jag skrivit tidigare. Jag har också skrivit om affärsidén som gett hönsuppfödare nytt hopp om en bättre framtid. Allt handlar om att förpacka våra råvaror på ett sätt som ger konsumenterna ett mervärde i form av smak, en historia eller rätt och slätt en känsla av att jobba för miljön, inte mot. Det har människorna bakom Skördefesten lyckats med. För det handlar om en bättre och mer hållbar framtid för oss alla.

Här kommer en eloge till de gårdar som öppnade sina hem för ålänningar och besökare från både Sverige och Finland senaste helg. Ni visade gästvänlighet och demonstrerade arbetslinjen som den ser ut i praktiken, inte i talarstolar i parlament långt ifrån verkligheten. Kött är på riktigt liksom grönsaker, hantverk, djurhållning och ett mottagande som är genuint välkomnande. Hela Åland kan lära mycket av det jobb som dessa gårdar utför. Det team som i praktiken gör att Skördefesten händer är också värt applåder. Det är lätt att snacka och göra upp planer. Utmaningen är alltid själva förverkligandet. Och det har Skördefesten till skillnad mot många andra lyckats med.

Skördefesten är på många sätt definitionen av Åland och åländskheten. Hemligheten är en blandning av mod och klokskap. Genom att på ett kreativt sätt erbjuda sina produkter öppnar man sina marknader till många fler än de redan frälsta. Därför var det ett nöje att se de hundratals finska och svenska bilar som körde runt i landskapet. Med ett brett leende och produkter som odlats på riktigt på hemmaplan visar gårdarna i Skördefesten dels att de behövs och dels att de befinner sig på den rätta vägen. Vi ska aldrig glömma att tänka globalt, men vi ska heller aldrig glömma att äta lokalt. För allt liv utspelas sig faktiskt där vi just nu befinner oss. Varken mer eller mindre.

Bra jobbat! Och till er alla som inte var inblandade. Tag med er entusiasmen till era arbeten och se till att den kommande arbetsveckan blir den hittills allra bästa. Som alla arbetsveckor borde vara.


Dagens outfit. Vandrarkängor från Haglöfs, gröna skogsmullebyxor från Fjällräven samt designtröja från Färöarna. Attiralj: Badgen ”Jag stöder Patienttrivsel”, från Lions. 
Första stoppet blev Blomstallet i Lemland. Där köpte vi en krans till dörren. Fin.
Haddnäs gård bjöd på i stort sett allt som finns mellan den så kallade himmelen och jorden.  Världsklass på ett lokalt plan.
Jan Sundström svär inte som en smed men hanterar ändå hantverket med stor kunskap och finess. Dessutom är han en vän att lita på.
Mer från Haddnäs. Rosa heter denna lilla varelse som i framtiden ska se till att Skördefesten fortsätter att utvecklas och bli ännu bättre. Hur nu det ska gå till? Man man måste försöka!
Funderar ibland på en framtid som stillebenfotograf med djur som specialitet. Denna ska till exempel då döpas till ”Två hästar i Haddnäs”.
Dessa är fina att se på men oslagbara när de ligger på tallriken. Hem från Haddnäs följde tio kilo kött som ska förvandlas till ren energi och förhoppningsvis kloka idéer!
I Lumparland möttes vi smurfen herself. Det är produktutveckling på riktigt. Det barn som inte kom till Stall Twilight och berättade om den glada och inbjudande smurfen finns inte. Storytelling på riktigt. I klartext: gör alltid allting lite bättre än senast.
Inte riktigt skördefest men ändå viktigt. Mariehamns stad har i hemlighet berikats med ytterligare ett trafikljus till de två tidigare. Det här står vid ändan av Skräddargränd på Klinten... 
...och ibland lyser det till och med rött.
Till sist på söndagen tog Sven-Erik Mattsson och Ralph Bamberg och jag ner midsommarstången vid Notudden...
...och så här ser den ut just nu. Men var lugna. För som Sven-Erik säger så ”ska den ju snart upp igen.” Välkomna nästa midsommar!
En sådan här fin krans hänger just nu på vår ytterdörr.

Kommentarer

  1. Hej Jörgen! Vilken härlig blogg om Skördefesten!! Alla gårdar gör ett otroligt jobb för att ta emot det stora glädjande antal besökare. Vi är så glada att få dela med oss av livet på landet för så många! Samtidigt vill jag ge en stor eloge till alla gårdar som lägger ner så mycket tid på förberedelser - mitt i skördetid - för att sprida kunskap om matproduktion!!
    Hälsningar Lena Brenner, verksamhetsledare för Skördefesten

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg