Med lagtinget på resa

Åland är i dag som bekant en del av EU vars huvudstad är Bryssel. Där pågår varje dag och varje minut möten som på olika sätt påverkar även vårt lilla landskap. Ibland händer det bra saker och ibland mindre bra saker. Men gemensamt för dem alla är en genuin vilja att resultatet av alla dessa möten och beslut ska göra livet och tillvaron lite bättre för alla oss européer. Men det är inte bara önskvärt utan rentav nödvändigt att Ålands lagting känner till hur dessa åtgärder och beslut växer fram och blir verklighet. Och framför allt. Vem som bereder dem.

Av det skälet reste tjugoen av trettio åländska parlamentariker ner till Bryssel under veckan som gick. Ungefär så här såg det ut!

Brysseloutfit. Byxor: Orange (på gränsen till röda men inte helt). Näsduk: dito. Skjorta: Hemgjord. Kavaj: Dito. Skor: Clarks (sjukt snygga och hållbara.) Klocka: gul. Allmäntillstånd: gott.
Vicetalman Roger Jansson var med och visade oss andra hur det ska gå till i den stora världen. Här kollar han lite korrespondens i sin telefon (en Communicator som kanske sett sina bästa dagar).

Från hotellet kan man se delar av den väldiga byggnad som utgör Europaparlamentet.
Så här kan ett utskottsrum se ut när EU-parlamentets utskott möts. 
Här diskuteras Ålandsexemplet av från vänster Gun-Mari Lindholm, Paavo Lipponen, Sia Spiliopoulou Åkermark och Kinga Gàl, Ungen. Lipponen påminde bland annat om att ”EU är första imperiet i historien som inte erövrar utan snarare är som en magnet. Det är dock viktigt att prata om och prioritera europeiska värderingar. Detta är inte federalism, det handlar om vilket som är EU:s nästa stora steg.”
EU-kommissionens palats är både ståtligt och praktiskt samtidigt.
Ärligt talat säger denna bild inte mycket annat än att det finns gott om mikrofoner i denna stad.
Ålands och Finlands bäste fotograf Daniel Eriksson var på plats med sin fotoutställning. Det var såklart bilder av yppersta världsklass och en av dem har jag bokat. Vilken vet bara Daniel och jag!  
Här är den åländska delegationen på statsbesök till Valloniens parlament. Där vajade den åländska flaggan och gästfriheten var storartad. Läs mer här.
Tuppen är deras vapen och franskan är deras språk.
När det gäller utskottsrum har vi i Ålands lagting ett och annat att lära.
Belgien är ett land. Eller egentligen fyra. Åtminstone tre. Och de har svårt att komma överens sinsemellan. 
Och ibland hände det sig att lagtingsledamöterna gick på staden Namurs gator som vanliga medborgare. Från vänster Kalle, Brage och Christian som tog en promenad i en paus. 
Namur är Valloniens huvudstad. Vad konstverket föreställer minns jag inte men fint var det.
Mariehamnaren Jannike Nordström jobbar som specialrådgivare vid Finlands ständiga representation i Bryssel. Hon var en av dem som ordnade programmet för Ålands lagting.
Kanske ingen världsklassbild men Grande Place i Bryssel är ett torg som inte bara borde utan måste upplevas. Manneken Pis däremot kan man steka. Den pojken KAN vara ett av världshistoriens mest överskattade konstverk.
I Vallonien vet de hur man tar emot gäster. Den åländska flaggan hängde inte bara på utsidan utan även på borden.


Kommentarer

Populära inlägg