Framtiden i jordbruket

Det har inte kunnat undgå många att det var stor bondedemonstration utanför Ålands lagting i går. Tvåhundra  producenter och konsumenter kom tungt beväpnade med argument för sin sak. Sånt har inte hänt på Åland under modern tid och måste därför tas på allvar. Ingen av de närvarande gick dit bara för att det var ”skoj att ställa till med lite”. De var där av riktiga skäl, vilket känns bra i tider av tilltagande ytlighet.

Innan jag tvingades gå in på plenum lyssnade jag till en lång rad förnuftiga tankar och väl uttryckta åsikter. Missade tyvärr Ole Blomqvist men har hört honom förut och finner honom mycket trovärdig.

Demonstrationer är svåra att hantera. Minsta felsteg kan leda till att den opinion man vill påverka vänder sig mot en. Så gick det inte i det här fallet, tror jag. Tonen var yrkesmässig och vinklarna många. Det är såklart omöjligt att göra sig till tolk för alla då envar har sin egen uppfattning i olika frågor. Skönheten finns i betraktarens ögon och öron, som i alla andra sammanhang.

Vill man karikera det hela handlar striden om pengar och förutsättningarna att bedriva jordbruk och livsmedelsproduktion på en ö som Åland med dess inte minst geografiska utmaningar. Producenterna är oroliga för att det planerade sjuårsprogrammet medför alltför stora nedskärningar. Att det tvingar dem att sluta vilket på sikt äventyrar en av de få riktiga branscher som Åland har. Den ägnar sig nämligen åt export av egenhändigt odlade varor vilket ur förädlingsperspektiv är något helt annat än att sälja kaffebröd och upplevelser åt varandra på Åland. Interna affärer ger inga nya pengar. Mjölk och frukt och kött gör det. ÅCA är ett bra exempel på detta. Den åländska livsmedelsindustrin är något som borde utvecklas i alla led. Dessutom skapar den ett samhälle som går att sälja till alla dessa människor som valt sina liv i Mälardalen där man saknar inget – förutom möjligheten att producera sin egen mat och djur som går på ängar. 

Från min egen lilla horisont tror jag det är klokt att lyssna på detta uppror. Böndernas protester är exempel på engagemang som fler borde visa. Den åländska självstyrelsen är skapad av folk som vägrat ge med sig, som förmått se framåt och som aldrig accepterat ordet omöjligt. De flesta av våra ”Founding Fathers” var de facto just jordbrukare. Frågan som dyker upp är hur man ska skapa balans i samhällsekonomin om man inte kan spara. Hittills har sjukvårdsavdraget skurits ner liksom studiestödet och skärgårdstrafiken. Svaret har jag inte just nu men jag ska ta reda på det. Det måste råda balans i den offentliga börsen och det måste finnas liv på hela Åland. Utmaningen ligger i att hitta lösningen.

Till alla inblandade. Tack för bidraget till den offentliga debatten. Åland och ålänningarna borde ta den till sig. Det är nödvändigt att även i fortsättningen kunna producera åländsk mat, det är nämligen precis vad våra besökare förväntar sig. Förädling är allt. Jag vill att man även i fortsättningen ska kunna se betande får från flygplanet som landar på Mariehamns flygfält. Av ett extremt viktigt skäl. Sådant ser man ingen annanstans i hela världen. Ska vi bygga varumärke ska det ske på ett sätt som andra inte klarar av. Fixar vi inte det, är självstyrelsen som idé skörare än någonsin.

Panoramabild är framtiden! 
Så här såg gårdagens demonstration ut inifrån lagtingshuset.
Imponerande många konsumenter och producenter var på plats.
Tage Eriksson från ÅPF höll, i tuff konkurrens, dagens starkaste tal där han på ett seriöst och uppriktigt sätt balanserade mellan fakta och känslor.

Kommentarer

  1. För mig som endast ser saken utifrån verkar det som regeringsbildandet gick riktigt tokigt för Centern.

    Största partiet kunde inte lägga beslag på lantrådsposten pga inre stridigheter, avund eller bara "för att ingen ville vara"?

    Man borde ha lagt beslag på Näringsministerposten för då skulle inte partiet ha riskerat några som helst indragningar i jordbruksstöden...

    SvaraRadera
  2. Siddubarra, godmorgon! När det gäller förhandlingar är det många skruvar och muttrar att hålla reda på och är man sju av trettio kan man inte göra hur man vill. Jag tycker det är bra att vi sitter på två av de absolut viktigaste stolarna och leder lagtinget via talmannen. Sedan vill väl alla ha mer men för det krävs det fler röster. Simple as that. När det gäller jordbruksstöden punktpunktpunkt får jag konstatera att branschen befinner sig i en sådan situation att stöden krävs för att konsumenterna ska kunna äta lokalt producerad mat. Stöd är inte ovanligt. Till exempel skulle vi knappast ha någon finländsk sjöfart utan stöd från statskassan. Men sådant är lätt att glömma bort i diskussionen har jag märkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vad gäller sjöfarten så får man ju utvärdera om det smakar mer än det kostar. Men det är vi sjömän vana med vi konkurerar alla dagar med alla sjömän i världen inklusive Nord-Korea! Danmark har lyckats bra med sjöfarten och drar in betydligt mera pengar än man lägger ut. Hoppas att Finland kan komma i närheten av den situationen, mycket tyder på det.

      Vad gäller stolarna så varför är Infrastukturministernposten så helig för Centern?? Näringsministerposten borde ju passa en stor del av väljarkåren.

      Radera
    2. Och där sjöfarten är, där finns lantbruket också. Bönderna konkurrerar med hela världen och har det svårt i den konkurrensen. Precis som sjömännen. Och precis som med sjöfarten tror jag Åland kan producera livsmedel som över tid blir tillräckligt intressanta för våra närregioner så stödnivåerna kan krympas. Vi ingår i EU som sätter reglerna. Jag gillar inte det men det är den verklighet vi, jordbrukarna och sjömännen lever i.

      Inte vet jag om någon post egentligen är viktigare än andra men infrastrukturposten kräver ett mod och en beslutsamhet som inte så många har. Fast det hör kanske inte till just den här diskussionen. Du tänker på skärgårdstrafiken förstås och den är, som du mycket väl vet, inte lätt att hantera. Och igen, med sju av trettio mandat kan man inte vraka och välja hur som helst.

      Radera
  3. Vad tycker du i sakfrågan då?
    Är det rätt att ta pengar från företagare som gör vinst och transferera dem till företagare som ägnar sig åt en verksamhet som centern råkar tycka om?

    I valkampajen beskrev du dig själv som borgerlig - upp till bevis ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog att förenkla frågan för mycket att säga att man tar från företagare som gör vinst. Man måste se hela bilden. Vi är med i ett EU som förutsätter att man använder skattemedel för att bedriva jordbruksproduktion. Om det kan man tycka vad man vill men det är ett faktum även för Åland att förhålla sig till. Priserna som producenterna får räcker inte till ekonomisk överlevnad. Det handlar alltså om ett konsumentstöd. Här kan man hävda att det inte spelar någon roll var maten kommer ifrån men det tycker inte jag. Jag anser det vara långsiktigt klokt att en ö som Åland klarar sin egen livsmedelsförsörjning. Dessutom tror jag våra närregioner en dag kommer att få upp ögonen för åländska livsmedel och välja dem framför importmat. När det händer blir producenterna per automatik mindre stödberoende. Fast där är vi inte ännu och det blir fel om Åland, varande en skärva i Europa, ska avveckla stöden först. Jag börjar allt mer tro att framtiden finns i mångfalden, även när det gäller storleken på produktionsenheter. Ju fler företagare desto bättre, det är precis det som borgerligheten handlar om.

      Radera
    2. Okej, vi tar det punkt för punkt:
      - Det är riktigt att EU har en bedrövlig jordbrukspolitik men jag blir lite besviken när du som lagtingspolitiker försöker gömma dig bakom den. Den aktuella frågan handlar om landskapsbudgeten.
      - "Konsumentstöd" är, om du ursäktar den hårda tonen, rent nonsens. Konsumenten måste betala för produkten oavsett, det som sker just nu är att man betalar en del via skattsedeln och en del i kontanter. Det gör på inget sätt produkten billigare för konsumenten.
      - Ja, du anser och du tror. Det är fint! Problemet är att du som politiker just nu tvingar mig att betala för dina preferenser. Med en avreglerad jordbruksmarknad skulle det stå dig och alla andra som vill ha närproducerad mat att fortsätta köpa och betala för den.
      - Okej, du tror alltså på mångfald när det kommer till storleken på företag. Gott så men frågan är om politiker eller företagare är bäst lämpade att göra den bedömningen? Den näringspolitik ditt parti förespråkar går ju ut på att ni politiker skall avgöra var det skall satsas. Det är dock en bra bit från den borgerliga ideologin och jag tror vi är många som hade hoppats att du skulle bidra till förändring.
      - Kom igen, fler företagare är väl ändå inte ett självändamål? Om det vore det skulle staten starta företag på löpande band. Ju fler vinstdrivande företag desto bättre skulle jag dock köpa.

      Jag förstår att din situation är speciell då du representerar ett parti med väljarbas bland jordbrukarna men många av oss hade nog hoppats på att du skulle bidra till förnyelse inom Centern.

      Radera
    3. Tack för bra och vettiga frågor och en ansats till debatt. Jag vill ogärna gömma mig bakom EU-politik men ser inget alternativ. Vi måste se till att våra näringar är konkurrenskraftiga. Det har vi gjort med sjöfarten, med vindkraften, med flyget och säker annat som jag glömt. Jag vidhåller att LBU-programmet är ett konsumentstöd, ett rätt upp och ner marknadspris tror jag aldrig konsumenterna skulle acceptera. De skulle föredra billiga nudlar från Kina trots att de som skattebetalare ändå skulle finansiera EU-politiken. Det tror jag inte är klokt i ett långsiktigt perspektiv. När det gäller vem som ska välja vart pengarna ska gå tror jag starkt på representativ demokrati, där finns såvitt jag begriper inget motsatsförhållande till borgerligheten. Och du har rätt, det är vinstdrivande företagare jag förespråkar, förlåt otydligheten. Jag tror att jordbrukssektorn en dag kommer att klara sig utan stöd. Men den dagen är ännu inte här och går inte att se under den kommande programperioden. Jag valde inte Centern tack vare jordbruket. Jag valde C eftersom jag på riktigt tycker att man över tid utvecklat Åland på ett bra sätt. Man har lyft fram självstyrelsen, försökt göra det bästa av EU-inträdet, stöttat branscher som vacklat och ständigt arbetet för hela Åland. Ibland har det gått bra och ibland mindre bra men det övergripande målet har alltid varit att hela Åland ska leva och utvecklas. (Förlåt lite politiska bastoner på slutet, kunde inte hålla mig.) :-)

      Radera
    4. Tack för svar. I många fall har vi helt enkelt olika åsikter och så kan det vara.
      Korta kommentarer:
      Att i den representativa demokratins namn vill ge politiker rätt att välja vilka varor som skall produceras är intressant. Det får du givetvis tycka men man behöver gå ordentligt långt ut på vänsterkanten för att hitta folk som håller med dig.

      Kom också ihåg att när du säger att du inte tror att folk är beredda att betala för vad det kostar att producera lokalt så säger du indirekt att ni politiker tvingar folk att via skatten betala för varor de annars inte skulle köpa.

      Radera
  4. Som kuriosa kan nämnas att mina föräldrar byggde nytt, sprillans nytt alltså, redan 1982. Det var nytt, det var stort och det kom busslaster med människor från Tyskland, Danmark, Norge, Sverige och Finland för att beundra framtidstron och enkelheten i den fina ladugården med 4-spann.

    Mina föräldrar var stolta bönder och klarade av att avla fram kor som mjölkade 40 - 60liter 6,4% fetthaltig mjölk per dag och fick bra betalt.
    Ladugården fick en extra mjölktank eftersom de var så duktiga på att ta hand om sina djur.
    Sen kom EU och mamma blev tvungen att börja utfodra kalvarna med helmjölk eftersom mjölkkvoten inte fick överskridas för då blev det avdrag på likviden.
    Hälla ut mjölken i vasken var inget alternativ.
    Pappas fina avelsarbete var bortkastat för hög fettprocent betydde avdrag på likviden.

    Mina föräldrar slängde in handduken några år efter EU-inträdet.
    Ingen av oss barn fick ta över, det var inte värt skiten och besväret, pappersarbetet, all vånda över djurens väl och ve och alla långa timmar .

    Hur stor ladugård byggde dom?
    Vi hade 32 mjölkkor.
    32 kor.

    SvaraRadera
  5. Ung pojk som önskar man va född på den goda tiden4 juni 2013 kl. 16:33

    Gå ut ur det här helvetes EU, det är det sämsta och mest lömska som någonsin existerat på Åland! Varför slutar man inte med EU då det uppenbarligen inte fungerar!?!?!? Blir så förbannad när dom tar livet av våra intressen och livsstilar:

    Vårfågeljakt
    Sockerbetsodling
    Småskaligt jordbruk
    Snus
    Finska Marken
    TaxFree'n var jävligt nära att försvinna
    Hembygsrätten försvinner nog också snart osså kommer det hit 100 000 pers som int vet någonting om Åland o bosätter sig.

    Vart tog det lilla lilla Åland vägen, där man tog hästen in till Stan någon gång i året och levde på det naturen gav.

    Kan dom int bara avliva oss ålänningar direkt så slipper vi lida, för det är just de vi gör, lider till en långsam död utan någon kultur och ålänskhet.

    SvaraRadera
  6. EU har skapat fred i Europa. Det är bättre än precis allting annat. Och hade vi bara haft hästar och vagnar hade vi heller inte kunnat föra denna diskussion. Åland och ålänningarna ska som precis alla andra människor jobba på nya sätt med nya metoder. Så har mänskligheten utvecklats och så har också Åland vuxit och blivit bättre. Se dig nu i spegeln, sträck på ryggen och ät en glass. Fråga sedan dig själv: Vad ska jag göra nu för att bli lite lyckligare. Annars blir du ett sånt där troll som ingen vill vara. http://jp-ax.blogspot.com/2012/08/upp-ur-halet-kom-ett-troll.html

    SvaraRadera
  7. 100 000 personer till på Åland, den unge man som skrev här tidigare har lösningen...

    SvaraRadera
  8. Ung pojk som önskar man va född på den goda tiden4 juni 2013 kl. 20:52

    Kan knappast kalla det för uteckling när skärgården dör ut o knappt någon vet hur en slipsten ska dras. Vi har alla blivit ett folk utan identitet.

    Turisterna vill knappast si skyskrapor och kontor, dom vill si öppna landskap med små gårdar, handelsbodar och allt som fanns förr! Det är det Åland står för, den gamla goda tiden! Hellre krig och försvara sitt land än att bli av med sin identitet, för vad har man att leva för då?

    SvaraRadera
  9. Ung pojk som önskar man va född på den goda tiden4 juni 2013 kl. 20:55

    Hellre 30 000 personer som värnar om sitt hemman och där dom flesta vet vem som är vem, än ett husby/rinkeby 2.0

    Att allt ska handla om pengar hela tiden.... Finns ingen kärlek och själ i att vara många. Alla bytalkor och små föreningar har försvunnit, allt som förr var viktigt såsom att gå i kyrkan, kallas löjligt idag, men är man inte inne på facebook 51 ggr per dag så blir man utstött från samhället....

    SvaraRadera
  10. Det du beskriver är utveckling.Hittills i världshistorien har varje ny generation varit lite klokare än den tidigare. Hade barnen på stenåldern följt sina föräldrars råd hade vi fortfarande levt kvar i stenåldern. Hur fint det än var förr är jag rätt övertygad om att det är bättre att leva i nuet.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg