Första talet till Norden

Tänkte ge mig på en kort sammanfattning över vilka frågor som fyllde Nordiska rådets dagordning i går. Inser det hopplösa. Det är antagligen enklare att berätta vad man inte hanterade. Fast tyvärr går jag bet på det också, kommer inte på något...

Vi pratade om makrillkriget, ryska maktambitioner, gruvdrift, kriminella nätverk, social dumpning och naturresurser. Just det, det var inte allt. Det handlade också om teknologi, vattenrening, globala klimatförhandlingar, fiskodlingar, skatteavtal, barnrättsperspektiv, kvalitetsmärkning och tusen och en sak till. Dessutom pratade vi ganska mycket fotboll under middagen då jag hamnade rätt i Rosenborgsklacken! Tur det, för där trivs jag.

Just det! Suna Kymäläinen (S) från Finland berömde Åland och jordförvärvsrätten som stoppar rika utlänningar från att köpa mark på känsliga områden. Detta tog hon upp med koppling till kinesiska hotellplaner på Island och, som hon menar, misslyckandet i Finland där enorma mängder mark redan sålts till förmögna ryssar och andra.

Så här såg debuttalet ut från läktaren. Dagens outfit: brun kostym, rutiga strumpor, rena underkläder, orange slips och ackrediteringsbricka.
Själv lyfte jag fram behovet av och nyttan med ett så kallat smart nordiskt elnät. Här finns hur mycket som helst att prata om. Med tre minuter till mitt förfogande valde jag att lyfta fram några saker som i mitt tycke är viktigare än annat. Andra valde att se bakåt och gnälla över att inget gjorts förrän nu, jag anser det viktigare att se framåt. Ungefär som nästan alla vettiga coacher.

Det är inget enkelt ämne. När det handlar om el och energi gäller det inte bara att ha den rätta tekniken. Man måste få sina kunder/konsumenter med sig också. Så här lät det:
Akureyri, 8.4.2014

Ärade rådspresident,

Det är med elektricitet i dag som det var med bränsle förr. Eftersom det inte kostar så mycket finns heller inga tydliga skäl för att minska den egna förbrukningen. För de flesta finns andra och viktigare saker här i livet att fundera på. Skälet till att exempelvis bilar i dag är bränslesnålare och därmed miljövänligare beror inte bara på att konsumenterna plötsligt blev förnuftiga förbrukare. Förklaringen är att det blev för dyrt att köpa och köra bränsledryga maskiner. Folk begriper sällan energi men alltid pengar.

Det är viktigt att hålla detta i minnet när det gäller att göra nyttan av smarta elnät begripligt för förbrukarna och därmed intressant att satsa på. Här kan inte informationen nog understrykas. Ja, det är bra att kunna välja vind och solenergi om man vill men om det sker på bekostnad av den egna ekonomin blir det oftast något helt annat. Ja, vem skulle inte vilja producera sin egen energi och samtidigt sälja till andra. Men vad kan jag vinna på det?

Jag är glad över att Nordiska rådet lyft upp frågan om smarta nordiska elnät vilket är en miljömässigt mycket viktig fråga som även fått stöd från näringsutskottet. Detta med el handlar nämligen i högsta grad om framtidens ekonomiska tillväxt. Det måste finnas en ekonomisk nytta för att elförbrukarna på allvar ska få upp ögonen för nyttan med smarta elnät. Detta är i praktiken utmanande då priset på elenergi, just nu, befinner sig på historiskt låga nivåer.

Elektricitet är det som vi vet något konstigt med. Det råder bråda djup mellan konsumenterna som betalar och producenterna som säljer. Därför är det viktigt att nu och på allvar börja jobba för det smarta elnätet och förklara för folk att deras eget alldeles för gamla kylskåp kanske inte sänker samhället men att tio miljoner sådana gör skillnad när det gäller att spara pengar och miljö.

Det är också viktigt att vända på resonemanget. Det handlar inte bara om att spara utan också om att tjäna pengar och investera i framtiden.

Tag till exempel elbilar och möjligheten att ladda sina fordon vid de platser man av olika skäl vill besöka. I dag låter det som något som möjligen kommer i nästa decennium. Tänk om. Framtiden är över oss och redan nu är en laddstolpe för allt fler lika viktig som trådlöst internet i cafeterior och på hotell. Den som inte har det har snart inga kunder.

Man får aldrig släppa konsumentperspektivet när det gäller att skapa morgondagens infrastruktur. Keep it simple, make it available, för att citera den så kallade marknaden

Allt detta är en bra början men det är också viktigt att i skapandet av detta smarta elnät ständigt höja blicken. I dag är de flesta elmätare fjärravlästa. I morgon måste de vara ännu smartare och kunna kopplas direkt till din hemdator där alla förbrukningspunkter koordineras. Det borde vara en självklarhet att det i varje byggnads hjärta, alltså köket, finns en skärm där man ständigt och i nutid kan följa förbrukningen och på egen hand bygga sitt liv utifrån det för ögonblicket förnuftigaste alternativet. Teknikerna finns på många vis redan, nu återstår bara att få medborgare över hela Norden och gärna resten av Europa att gripa tillfället. På samma sätt som det är häftigt att betala skatt är det ännu häftigare att leva energieffektivt. Det bidrar mer än allt annat till det hållbara samhälle vi alla strävar mot. Tack.


När finanskrisen slog till som hårdast mot Island var detta kulturhus vid stranden i Akureyri halvfärdigt och många ville stoppa bygget. Så blev det inte och det är alla glada för i dag. Skillnaden mellan ett bra och ett mindre bra samhälle är ofta synen på kulturen, konsten och vikten av att människor möts och pratar med varandra. Ungefär som Nordiska rådet.
Så här såg det ut i den stora salen innan rådets möte började. 
På plats i Akureyri var från vänster Christian Beijar, Anders Eriksson och undertecknad samt Niclas Slotte som tog bilden.

Kommentarer

Populära inlägg