En hyllning till modet

I dag ska vi hylla modet att stå upp för det man tror på genom att uppmärksamma tre väldigt olika händelser vilka alla på sitt eget vis förändrade världen. Den fjärde juni är en av dessa dagar som i likhet med många andra dagar utgjort en liten hörnsten i det demokratibygge som fortsätter dag som natt över hela världen. I bland går det snabbare och ibland långsammare men ständigt framåt.

Det är till exempel precis i dag fast år 1867 som riksmarskalk Gustaf Mannerheim föddes. Det firas stort i Finland med Försvarets fanfest (OBS, Yle Areena som börjar 13.00 i dag). Det kan också vara en bra dag att äta vorschmack på. Tack vare denne man som inte alltid var överförtjust i just Åland och ålänningarna klarade Finland ett frihetskrig och ett vinterkrig.

I Kina, på den andra sidan vår värld, minns man denna dag med stor fasa då det var i dag år 1989 som massakern på den Himmelska fridens torg ägde rum och bragte minst 3.000 oskyldiga om livet. Kommunismen och extremsocialismen visade sin allra sämsta sida denna dag.

Medan folket dog i Peking gjorde fackföreningsrörelsen Solidaritet i Polen samma dag vad ingen lyckats med tidigare; de vann en jordskredsseger över det gamla östblocket och lade grunden för att Polen i dag är en frisk och välmående demokrati och bland annat kan räkna med stöd från USA när Ryssland mullrar österifrån.


Marskalk Gustaf Mannerheim sitter stabilt på sin häst utanför riksdagshuset i Helsingfors. Varje gång jag ser denna undrar jag hur dagens ledare en gång ska hyllas. På cyklar?!
En av världens mest kända nyhetsbilder togs av den lille mannen som ställde sig framför stridsvagnarna på Himmelska fridens torg för tjugofem år sedan. 
USA:s president Barck Obama och Polens president Bronislaw Komorowski för någon dag sedan. Där kan de stå tack vare det mod demokratikämparna visade när den gamla kommunismen stoppades. 
Detta minnesmärke över massakern i Kina finns att se i Wroclaw i Polen. Den skapades av polska studenter på tioårsdagen av massakern i Kina och valsegern i Polen.

Minns Polen och Lech Walensa

Och dagen då världen följde Kina

Kommentarer

Populära inlägg