Vilken tur på skridsko!

Vilka dagar det finns att njuta av på de åländska isarna just nu! De inre vikarna är täckta av blankis som leder från den ena sköna platsen till den andra. Det är tillgängligt, lätt och precis hur vackert som helst. Jag hör kanske inte till de mest erfarna av långfärdsskridskoåkare men jag förstår mycket väl de som blir fast. Få upplevelser slår ljudet av stålskären mot blankis och på rak arm kan jag inte komma på något som är lika upplevelserikt och närvarande som att med vinden i ryggen sväva fram på samma vatten som jag körde båt på i somras. Våra isar är en tillgång som väntar på att bli använd.

De senaste två dagarna har jag tillsammans med sonen Zacharias och lillebror Marcus ägnat åt först Färjsundet och sedan Slottssundet. Tyvärr och tack och lov blåste det tufft båda dagar. Tyvärr för att skrinna i motvind är lika lite att rekommendera som att skrinna i medvind är underbart. Det handlar om blandade känslor, precis som själva livet.

Färjsundet avverkades från Mangelboviken och Hjortöholmen mot Färjsundsbron. Vi kom aldrig ända fram då vinden var för hård och vi började skönja öppet vatten vilket inte är att rekommendera om man vill hålla sig på isen. Tillbakafärden gick desto enklare och minnet av de spegelblanka isarna kommer att hänga med länge.Det är härligt att susa fram i trettio kilometer per timme på en slät is. Det känns som det råder stiltje fast kulingen är styv.

Slottssundet i går handlade om lika hård vind men lite mindre sol. Ändå var det en upplevelse som slår det mesta. Isarna var tjocka, säkert trettio centimeter på sina ställen, och släta och inbjudande. Man skrinnar längs stränderna, golfbanan och ser platser man annars aldrig skulle hitta. En paus med medhavd kakao gör gott inför fortsättningen ut mot Lumparns kant där det fritt svallande vågorna kom emot. Efter turen sitter rotmos och oxbringa på Smakbyn som en smäck!

God tur!

Om långfärdsskridskoåkning har jag skrivit tidigare fast inte lika detaljerat som i dag.

Dessa naturisar som finns runtom på Åland är inte bara en gåva till lokalbefolkningen. Man borde också kunna använda dem ännu mer för besöksnäringen. Detta har jag även tidigare lyft fram.
PS Fullständig utrustning kan man hyra för 25 euro per dygn från Ålands idrottscenter i Godby.


Bakom udden som ligger bakom mig väntar Lumparn och fritt svallande innanhav.
Hund på hal is, kallar jag det här foto för. Fast när det blev åka av fick Nova stanna hemma. De små benen räcker inte riktigt till för långa sträckor på blankis.

Panoramabild från spegelblankt ishav i Färjsundet. Foto: Marcus Måtar.
Sjöängen intill Mangelbo den 16 februari å3 2015. Foto: Zacharias Pettersson.
Otroliga vyer uppstår strax före solen börjar gå ner. Det här är från Färjsundet någonstans mellan Mangelbo och Färjsundsbron.  Har du läge att åka skridsko, missa för allt i världen inte det.
Son och bror på spegelblank kärnis i Färjsundet. 
När det gäller att skrinna i motvind är det bankrånarlooken som gäller. Väl intäckt men ändå smidigt så man kan röra sig snabbt.
Far och son ute på isen vid Slottssundet.
Nej, vi vittjade inte näten som någon annan lagt ut i Slottssundet. Men de prydligt utsågade isblocken visar att isens tjocklek är tillräcklig och mer än så. 25 till 30 centimeter lyder omdömet. 
När vi närmade oss Lumparn övergick den vitare kärnisen till betydligt färskare grejer. Här är det brorsan Macke som står på randen till det okända! (Som för övrigt höll hur bra som helst.)
Zacke på svag is... 
Blankt, friskt, utmanande, spännande och roligt – allt på samma gång!
Närmare än så här ville vi inte ta oss det öppna vattnet. Högg man kraftigt i isen med pikarna kom man igenom på tre slag vilket börjar närma sig gränsen, åtminstone om man inte är så van långfärdsåkare. 
Från Färjsundsbron kan man se hur isen lagt sig norrut mot Ödkarbyviken.
Nya tekniken ger svaren på alla frågor. Högst upp på bilden är Kastelholms småbåtshamn och längst nere väntar Lumparn där vattnet var fritt. Den lite snirklande utfärden berodde mot motvinden.


Och så förstås levande bilder!

IMG 3816 from Jörgen Pettersson on Vimeo.

Kommentarer

Populära inlägg