Årets sista matchdag

I dag lördag kl 14.00 är det dags för årets sista match för IFK Mariehamn i den finländska fotbollsligan. För motståndet står FC Honka som kommer  laddade till Mariehamn. De är ute efter en bronsmedalj medan IFK borde vinna för att nå årets målsättning – en sjätteplats.


Om fotboll och idrott finns mycket att säga. Från den verkligheten finns mycket att lära. Konkurrens blir aldrig lika naken som när det handlar om att vinna och förlora. Bara en kan stå som segrare när slutsignalen ljuder. Kamp skapar känslor. Närmare 1.500 ålänningar kommer till varje hemmamatch på Wiklöf Holding Arena för att vara med sitt lag. Ibland går det bra och massorna jublar. Ibland går det dåligt och kritiken haglar. Jag vet inget som rör upp känslor så mycket på Åland som fotboll och IFK. (Skulle möjligen vara politik då! ;-))


En av alla aktiviteter som genomfördes i somras tillsammans med spelarna var en blåsrörstävling hemma hos styrelsemedlem Frille Karlström och hans hustru Eva bak i Jomalaskogarna.


IFK Mariehamn är Ålands största idrottsförening med allt vad det innebär. IFK är det enskilt största åländska samtalsämnet som det övriga Finland har i dag. De nyheter som sprids om IFK har till skillnad mot många andra historier från Åland en positiv klang. IFK berör inte bara Åland och ålänningarna. Hela Finland gillar lag och företag som från små omständigheter blivit stora.

Det finns många sådana exempel på det företagsrika Åland. Knappt skönjbara idéer har i händerna på rätt entreprenörer blivit stora koncerner. IFK är ett exempel av samma kaliber. Att en ort med 28.000 invånare klarar av ett lag i landets högsta fotbollsliga är om inte ett mirakel så åtminstone väldigt imponerande.

IFK ser som vår kanske viktigaste uppgift att utgöra en förebild och ett mål för unga ålänningar som vill nå långt. Vi anser det viktigt för unga att förstå att de enda gränser som finns här i livet är dem man själv sätter. IFK Mariehamns lag i fotbollsligan är en stark symbol för Åland. Laget är ett ständigt diskussionsämne. Det sker inte av en slump. Det är resultatet av ett långsiktigt och hårt arbete för att skapa innehåll i folks vardag. IFK Mariehamn är något för unga och gamla ålänningar att känna stolthet över. I dag möts vi på nytt på WHA för att heja fram vårt lag. Vi sitter där med fjärilar i magen och ibland en klump i bröstet. Det är toppidrottens krassa verklighet. Marginalerna är små, insatserna höga och passionen ibland svårhanterlig.

Nu kör vi och sedan kör vi vidare!

Kommentarer

Populära inlägg