En kreativ plats för alla


Jag avundas ibland USA som idé. Där har man enat 50 nationer i ett land och gjort hundratals miljoner människor av olika härkomst till ett folk. Det är ett imponerande arbete. Så vill jag att Åland ska se ut i framtiden. En plats där ålänningar lever och växer. Inte definierade som Föglöbor eller finströmare eller mariehamnare. Utan som ålänningar. Jag vill att det utan den minsta tvekan ska vara en självklarhet för alla som bor här att kalla sig ålänning. 

Jag vill vara med och arbeta för att vi även i framtiden ska kunna stoltsera med välskolade, kreativa och modiga ungdomar. Jag vill att de med rak rygg och gott självförtroende ska ta sig an världen som den då ser ut. För världen om 20 år ser inte ut som i dag, lika lite som i dag liknar den värld vi hade för 20 år sedan.

Gränserna försvinner och världen blir mindre. Flyttlassen går oftare och begreppet ”hem” är svårare än någonsin att definiera. Men en sak försvinner aldrig. Det är den första frågan man ställer till folk man träffar.

”Where do you come from?”

Då skulle jag vilja att svaret lyder ”Åland, en fantastisk ö i Östersjön. En plats där vår närhet till Finland, Sverige och resten gjorde att vi aldrig förlorade kontakten med omvärlden. En ö där vi tryggt kunde växa upp och odla en tro på oss själva att allt vi vill göra kan bli verklighet.”


Allt fler ålänningar passerar allt oftare Marhällan – en av de allra viktigaste symbolerna för det Åland som på 50 år gått från ett insulärt och fattigt ö-samhälle till en plats som lockar till inflyttning och lever på IT. Och sjöfart och lite annat smått och gott!

Kommentarer

  1. Hej Jörgen,

    Intressant jämförelse med USA. Håller med om att tanken är intressant. Dock lider ju landet USA av enorma problem just nu. Har du någon egen reflektion över problemen "over there" just nu? Hela landet förefaller ju mer el mindre sitta i famnen på kinesiska kreditgivare just nu...

    Lycka till i valet!

    SvaraRadera
  2. Hej, ju större land. desto större problem, förvisso. Men också desto större möjligheter om man får alla att dra åt samma håll. Och hittills har det ju funkat rätt väl. Men det gamla Grekland föll ju också till sist liksom i stort sett alla gamla stormakter. Så historiskt är det kanske inte så mycket som talar för USA i det långa loppet. Och allt är absolut inte bra där, till exempel tar de sig själva på lite för stort allvar. Men definitionen amerikan har de lyckats väl med!

    SvaraRadera
  3. USA är ett land på dekis, och den som idag låter sig imponeras av detta land hänger definitivt inte med i tiden.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg