Kan det bli tydligare?

En av nyheterna som snurrar i landskapet i dag är att Sottunga är på väg att få slut på slantarna. Två månader till räcker kassan, sedan finns det inte medel till bland annat löner. Orsaken? ”Ökade utgifter inom sociala sektorn”, enligt radions hemsida.

Detta är precis varför ansvaret för missbrukarvård, barnskydd och specialomsorg med det snaraste måste flyttas över till landskapsregeringen för att hanteras centralt. Ingen ska behöva höra på nyheterna att ens egna eller ens nära familjs eventuella problem kan vara på väg att sänka den egna kommunen. För hur många tror att det är svårt att räkna ut vad som hänt, med 112 invånare att välja bland?

Den här gången gäller det Sottunga. En annan gång kan det vara Geta, Lumparland, Kökar eller någon av de mindre kommunerna där det saknas såväl ekonomisk som professionell beredskap för svårare fall.

Kommentarer

  1. Då uppstår genast frågan vad dessa kommuner har för existensberättigande när dom bevisligen inte klarar att bära sig själva! Är det för att man med allt våld måste konservera det gamla och invanda?

    SvaraRadera
  2. Hej, kommunerna klarar inte av att bära ALLT själva. Men mycket fixar de överlägset bättre än andra. Liksom Åland ska vara självstyrt i Europa, ska kommunerna, så långt det är praktiskt och ekonomiskt möjligt, vara självstyrda på Åland. Vissa sektorer, såsom missbrukarvård, barnskydd och specialomsorg, hör till de områden som det bästa vore om sköttes centralt. Att skrota, alternativt slå ihop de övriga kommunerna innebär bara mer kostnader och förfelar därmed sitt syfte. Historien förskräcker lite på Åland när det gäller förmågan att skapa kolossala kroppar som i sista ändan kostar mer än de separata kropparna gjorde innan.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg