Det blåser allt snålare

Scannar igenom nattens nyheter i hopp om att någon gång hitta någon ljusning. Det går inte så bra. Orosmolnen fortsätter välla in från Europa. Den italienska ”bankirregeringen” har det motigt trots att den är intressant i sin avsaknad av politiker.

Trötta på korruption, stigande arbetslöshet och obetalda lån har italienarna gått in för en task force med uppdrag att rensa rabatten från ogräs. Men förståelsen är inte så stor. På gatorna pågår på sina håll kravaller. Så går det när utgifterna överskrider inkomsterna alltför länge. Inga andra paralleller till vårt Åland som ju faktiskt än så länge lever ett skuldfritt liv. Dilemmat är att när man är stor är det bankens problem om skulderna blir oöverkomliga. Är man liten blir det ens eget bekymmer. Och Åland har 28.000 invånare...

Samtidigt som Italien kämpar på med sitt ligger Grekland närmast i koma och Spanien fingrar efter numret till ECB. Denna fredag blir en marknadsdramatikens dag, har jag en stark känsla av. Undrar förresten om man någonsin rentav får uppleva att folk som är välbärgade på våra breddgrader tänker göra som i USA – kräva höjd skatt.

Den kris som nu inte tycks avta utan tvärtom tillta är synnerligen dåliga nyheter för Finland och i förlängningen Åland. En bred recession, vilket storstädningar kräver, gör att Finlands exportindustri tappar takten, gör att skatteuttaget minskar, gör att klumpsumman krymper, gör att Ålands 28.000 invånare får mindre att dela på. Det samtidigt som landskapets utgifter egentligen inte minskat alls under de senaste decennierna. Kombinationen krympande inkomster och stigande utgifter är exakt det som allt elände började med i Grekland och Italien. Till råga på allt är den bransch som drabbas direkt av en större kris sjöfarten som ju är den näring Åland är mest beroende av.

Det är mot bakgrund av allt som händer alltså dags att recycla Julles berömda ord:

”Nu ska vi börja jobba.”

När man fått för mycket vatten i båten är det bara att plocka fram öskaret och börja jobba. Samma regler gäller för offentliga finanser som för Askeladden.

Kommentarer

Populära inlägg