Del 2: Börsen klarar krisen

Medan Europa skakar har börserna i vart fall de senaste månaderna gått uppåt. Det konstaterade Ålandsbankens Tomas Storgård när han inför Ålands aktiesparare berättade om aktuella marknadsfrågor.

Tomas Storgård på scen. Han ser fram mot nya möjligheter i samband med att marknaderna faller, precis som en investerare ska göra.
För trots att hela Europa gungar går börskurserna ändå sakta uppåt. Det handlar om det gamla fenomenet att klättra uppåt på en ”Wall Of Worry”. Trots många negativa faktorer håller investerare och placerare ändå hoppet uppe. Det är antagligen precis som alltid både blåögt och uppmuntrande samtidigt.
Tat lugnt, jag har goda nyheter. Vi kanske störtar, men vi störtar inte lika snabbt som för en stund sedan...

Förklaring överflödig.
Favorit i repris.
Att läget trots allt som hänt på senare tid ändå är stabilt är den nye ECB-chefen Mario Dragis förtjänst, hävdade Storgård. När Dragi tillträdde sänktes räntorna blixtsnabbt samtidigt som han med stor trovärdighet framträdde i medierna, vilket absolut inte ska underskattas. I kristider är det extremt viktigt att inte bara göra rätt utan också säga de rätta sakerna. Under Dragis ledning har centralbanken kört sedeltryckerierna på högvarv och pytsat ut (lånat då) svindlande en (1) trillion euro till bankväsendet i Europa (LTRO 1 och 2). Dessa pengar är till för att bringa sargade balansräkningar i balans.

Frågan är bara om det räcker till. Det finns en uppenbar risk att det inte gör det. Och vad händer då? är den eviga frågan.

Var det då nödvändigt att ingripa med jättelika finansieringsprogram? Troligen. Allt tyder på att Europa var ytterst nära en ny Lehmann Brotherkris i höstas. Och det vill alla inblandade inte vara med om igen. Hur som helst fick kapitalinjektionen räntorna att falla vilket avvärjde det omedelbara hotet mot i värsta fall Italien – som är för stort för att rädda och därför det enskilt största orosmomentet i dagens Europa.

Detta ingripande från den Europeiska centralbanken är den huvudsakliga förklaringen till de senaste månadernas starka aktiebörs. Dessutom visar USA tecken på någon slags återhämtning (skört men dock). Däremot börjar den gula jätten Kina tappa farten något.


Krisen är alltså nästan under kontroll men någon tillväxt ska man ändå inte räkna med förrän år 2013. Arbetslösheten ligger alltjämt på nivåer som vi inte ens mardrömt om under de senaste decennierna.

Vad händer med euron om Grekland drar sig ur EMU? Troligen stiger den kraftigt i det långa loppet eftersom ett sådant beslut skulle sätta nån slags punkt för hela krisen.

Men framför allt. Alla kriser innebär också möjligheter. Det får man inte glömma bort. När sådant som varit dyrt blir billigt öppnar sig dörrar som annars varit stängda. Det är det som marknadsekonomi handlar om. Och där slutar vi för i dag. Med några konkreta tips. Ska man följa Tomas Storgårds råd ska man undvika teknologiska aktier och istället gå in för börsbolag med bra förutsättningar oavsett klimat, som har starka balanser och är stryktåliga.

Men som alltid gäller: behåll en buffert!

I morgon lördag: Så ska Åland förhålla sig till det här med kris.

Kommentarer

Populära inlägg