Från unik idé till succé

I en på utsidan oansenlig byggnad i Norrböle pågår en verksamhet som hjälper Canon, Samsung, IBM, Zeiss, Texas Instruments och flera att skapa tekniska produkter av yppersta världsklass. Inficon heter företaget i dag och utgör en del av börsnoterade Inficongruppen med säte i Liechtenstein. Resan dit startade 1976 i ett garage i Gottby (med reservation för att mitt eget minne sviker på just den punkten där Ray Olsson och Per Björkman uppfann och småningom tog patent på en unik tryckmätare som utvecklades av företaget som döptes till Hydrolab).

Som för alla nya företag och de allra flesta uppfinning blev vägen från idé till succé både slingrig och gropig men utan det arbete som lades ner och det riskkapital som satsades hade 27 personer inte arbetat där de arbetar i dag. Hydrolab blev efter en tid CCM Instruments (1989) och 1997 såldes det till Balzers & Leypolds och blev så småningom Inficon.

Dagens vd heter Johan Eriksson och tillsammans med Johan Bäckman och Tommy Jansén visade de runt i sina lokaler i går. Det var häpnadsväckande att se ordningen och höra om precisionen som de utvecklat i tryckmätarna, en slags celler som mäter vakuum. Produkterna som tillverkas i Norrböle exporteras nästan utan undantag som halvfabrikat till ägarbolaget i Liechtenstein där de sedan görs färdiga och skickas vidare till bokstavligen talat hela världen. Dessa mätare som började utvecklas i garaget i Gottby hjälper till att skapa toppkvalitet i olika fabriker och i olika processer.

Hela Inficon består av cirka tusen anställda och är ett företag som i precis alla avseenden är extremt nischat. I detta specialföretag finns en del i Mariehamn vilket jag tycker är fantastiskt. Bara tanken att utveckla och tillverka keramiska vakuumgivare är otroligt långt borta från det agrarsamhälle som utgjorde Åland för bara femtio år sedan och visar kraften i viljan och möjligheterna i envisheten. Inficon är ett uppfriskande exempel på att absolut ingenting är omöjligt så länge folk är villiga att utmana det etablerade och jobba hårt för sina idéer.

I praktiken tillverkar man i dag i det lilla huset i Norrböle uppemot trettiotusen enheter varje år vilka två gånger i veckan skickas till huvudkontoret med hjälp av TNT. Konkurrensen består i det stora hela av en annan spelare som är marknadsledande. Än så länge. Målet är såklart att övertala kunderna att den åländsk/liechtensteinska lösningen är bättre och billigare när det handlar om att bygga solceller, cd-skivor, telefoner, optik och vad det nu är, överallt i sådana processer där det krävs vakuum för ytbeläggningar.

Inför framtiden är vd Johan Eriksson optimistisk. Företaget vill växa och söker ständigt nya specialister i syfte att öka försäljningen. Avsikten är att utveckla nya produkter, att flytta fler arbetsmoment till Åland, att förädla både marknadsföring och försäljning och att vara kostnadseffektiva. Intill det lilla huset i Norrböle ligger redan en grund som så småningom ska bli ett nytt hus där nya produkter ska skapas.

Skälet till denna lilla betraktelse är den rundtur som Ålands lagting gjorde till några olika företag som gjort skillnad i landskapet. Jag återkommer till de övriga!
En stenbock har man fått i present från moderbolaget i Liechtenstein. 
Normalt sett står dessa män och kvinnor i talarstolar och orerar. Här är från höger Mika Nordberg, Fredrik Karlström, Britt Lundberg, Göte Winé och Lilla Holmberg på väg in i den kliniska miljö som krävs för att tillverka precisionsinstrument för hela världen.

Kommentarer

  1. När kommer inlägget om de andra företagen ni besökte? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. I dag, tisdag! Och sedan framöver...

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg