10 steg mot godare Åland

Jag har i två dagar denna vecka resonerat kring det färöiska matundret och hur det borde inspirera Åland till att ytterligare höja tempen i köket och på borden. Först var det framgångarna som ledde till internationell reklam. Sedan handlade det om matens skönhet.

Arbetet med att skapa liknande framgång på Åland pågår på ett synnerligen ambitiöst sätt och man har tagit fram tio punkter vilka kopplar till Ny Nordisk Mat Åland och tungviktaren i näringslivet och turismen, Skördefesten.

De tio punkterna lyder så här, samtliga är viktiga att ständigt påminna om:

1. Värna om vår ”viliga” mat. Det viliga (rejäla) åländska köket uttrycker den renhet, friskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med Åland. 
2. Mat efter säsong. Säsongsanpassa menyer och måltider. 
3. På Åland skördar vi smaker. Närheten till havet ger oss ett gynnsamt klimat med lång och mild höst, vilket i kombination med många soltimmar (korta nätter) under växtperioden gör att vi har smakrika frukter, bär, grönsaker och rotfrukter. De åländska markerna är kalk- och örtrika som också påverkar smaken på våra produkter.
4. Åländskt ger välbefinnande – ett mervärde. Äkta åländsk vara ger välbefinnande. Närproducerade produkter har mognat färdigt när de skördas och har därför en mer fyllig smak och är mer hälsosamma. Tack vare Ålands begränsade område är det lätt att spåra produkternas ursprung vilket leder till att de håller en säker och hög kvalitet.
5. Främja åländskt – stoltheten och historien kring dem. Främja de åländska produkterna och producenters mångfaldighet och sprida kännedom om traditionerna och historierna bakom dem.
6. Hänsyn till en hållbar produktion. Främja djurens trivsel och en hållbar produktion på land och i sjön. Njut med gott samvete av den viliga åländska maten.
7. Inspirera till ”nytänk” kring både nya råvaror och de traditionella. Utveckla nya användningsområden för traditionella åländska livsmedel, tex. spannmål (tex havre, emmer, spelt) samt bär och vilt.
8. Förena åländskt med impulser utifrån. Förena åländska tillredningsmetoder och kulinariska traditioner med impulser utifrån. Åländska exempel: Ledholmare och Aborrklämmor.
9. Äta och njuta för en hållbar åländsk hembygd. Då du använder åländska produkter stöder du den åländska hembygden och bevarar det öppna landskapet. Finns inte åländska produkter tillgängliga används nordiska.
10. Prata om och bygga broar på ”Mat-Åland”. För att få det åländska matmaskineriet att fungera ska vi prata med varandra – istället för ”om varandra”; konsumenter, mathantverkare, lantbruk, fiskeri, livsmedelsindustrier, detalj- och mellanhandlare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om detta gemensamma projekt som ska gagna och vara till glädje för hela Åland.
Det har varit mycket matlagning denna vecka men det kommer mer. I morgon ska jag berätta om en riktig brakfest jag landade på som i stort uppfyller alla punkter i listan upptill.


Abborrfiléer på åländskt vis hör till det finaste man kan få på en tallrik. Fast vid sidan av maten behövs också en bra story.
Slaget vid Bomarsund hör till Ålands absolut starkaste berättelser. På något vis borde man kunna kombinera vår goda mat, de bästa råvarorna med kriget som i tiderna berörde en hel värld. Typ. Det är inte genom att göra som förut som man hittar den bästa vägen.

Kommentarer

Populära inlägg