Morden förändrade världen

I dag är det femtiofem år sedan världen först blev mycket sämre för att sedan bli mycket bättre. Det hände sig i Sharpville i Sydafrika. På den tiden var det de vita som bestämde i det väldiga landet. Svarta demonstranter hade samlats i tusentals för att protestera mot landets nya passlagar enligt vilka bland annat den svarta befolkningen alltid förutsattes bära sitt pass med sig.

Demonstrationen slutade med att ett tjugotal poliser öppnade eld med automatvapen mot folkmassan. När skottet tystnat var sextionio människor döda, bland dem tio barn och åtta kvinnor. Etthundraåttio människor sårades av vilka trettioen kvinnor och nitton barn. Omvärlden protesterade vilt och i allt elände påbörjades där och då vägen mot ett jämställt samhälle där vita och svarta jobbade sida vid sida och så småningom skulle genomföra gemensamma hjärttransplantationer.

Det skedde inte utan våndor. FN fördömde det hela och länder införde handelsbojkotter vilket bet rejält. Pengar talar ofta högt. Själv tror jag inte det hade gått vägen utan insatser från ikoner som Nelson Mandela.

För att hedra de som dog i Sharpville och hylla de som överlevde och förändrade firar vi i dag den internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering. FN står bakom dagen liksom man också står bakom Världspoesidagen som även den firas i dag. Det är inte nog med det. Vi hedrar dessutom den internationella Downs syndromdagen och alla dessa tre är lika viktiga. Vad vore världen om rasisterna fick bestämma? Vad vore människorna utan orden som gör skillnad och hur skulle livet te sig om alla var lika skapta? Om detta har jag även tidigare skrivit.

Det är tre saker som är viktiga att fundera på en blåsig lördag som denna.
Godfrey Rubens heter konstnären av denna målning till minnet av Sharpvillemassakern i Sydafrika i dag år 1960.

Kommentarer

Populära inlägg