Ålands plånbok krymper

När det handlar om ekonomi finns det lika många teorier som det finns människor. Inte när det handlar om mängden pengar men när det gäller vad man ska satsa på. Vissa människor föredrar att spara allt som kommer in på hög medan andra finner nöje i att spendera slantarna. Båda sätt är såklart rätt. 

Läget är därmed väldigt enkelt när det handlar om landskapet Ålands finanser. Om vi fortsättningsvis ska ha en hållbar ekonomi måste man antingen dra ner på basverksamheten eller hitta nya finansieringskällor. Simple as that och it’s the economy stupid. Ålands ekonomiska handlingsutrymme minskar.

Landskapets ekonomiska situation analyserades i går kväll i samband med ett seminarium i självstyrelsegården. Nästan ingen kom. Vi var väl fjorton själar som lyssnade till finansminister Roger Nordlund, finanschefen Conny Nyholm och budgetplaneraren Robert Lindblom. Med tanke på hur många åsikter det finns i ämnet i den allmänna debatten är jag lite överraskad att inte fler dök upp men det är väl mycket just nu. När det gäller landskapets ekonomiska framtid är det som med mycket annat. Alla de som på riktigt vet vad som borde göras hinner inte. Det är Facebook och allt annat som upptar tid...


Hur som. Jag var där och så här är läget:

Just nu och över tid och om inget oförutsett händer är klumpsumman och skattegottgörelsen på en hygglig men på för låg nivå. Dilemmat är om finansministeriets prognoser om framtiden faller in. Då blir läget väldigt allvarligt

Finlands ekonomiska läge är seriöst besvärligt. BNP-tillväxten är nära noll. Arbetslösheten växer och arbetslöshetsperioderna blir längre.

För att snurra landskapet Åland krävs just nu 177 miljoner euro i verksamhetsutgifter. Dessa fördelar sig så här:

- 47 % går till ÅHS. 
- Högskolan får 3 %. 
- Skärgårdstrafiken kostar 11 %. 
Polisen kräver 3 %. 
Åland Gymnasium använder 9 %. 
Fastighetsbyrån som snart är klar kräver 3 %. 
Övrigt är 24 % och består av:
  • Förvaltning och lagberedning.
  • Väghållning.
  • Museibyrån.
  • Lagtinget.
  • ÅMHM, ÅSUB.
  • AMS.
  • Övrigt.
Allt detta är bra om vi skulle leva i en tillväxtekonomi, vilket vi inte gör. Därför är det besvärligt ur ett hållbarhetsperspektiv. Över tid och om vi gör allt vi borde räcker inkomsterna inte till för utgifterna. Dessutom finns ett stort behov av reinvesteringar över hela Åland.

I dag vilar den åländska ekonomin på följande hörnpelare:
  • Avräkningsbeloppet. Som är skapligt stabilt och vilar på tvåhundratjugo+ miljoner euro.
  • Skattegottgörelsen. Som är oerhört svårt att förutse men ändå snurrar kring tio miljoner euro.
  • PAF-finansiering. Som levererat i runda slängar tjugo miljoner per år.
  • Upplåning. Som vi ännu inte utnyttjat, landskapet har än så länge inte gått till banken för att låna pengar.
Under de fyra åren som gått sedan det senaste lagtingsvalet har det ekonomiska systemet förändrats i grunden inom Ålands landskapsregering. Det betyder att det i fortsättningen blir enklare att analysera resultatet och bedöma förutsättningarna för framtiden. Det blir fortsättningsvis tufft men nu har vi verktygen som gör det möjligt att se vägen. Hittills har det varit lite som att köra bil med förbundna ögon. Till detta ska läggas bildandet av Ålands Digitala Agenda (ÅDA) som på riktigt kommer att göra livet lättare för alla inblandade förvaltningar.

Slutsatserna inför den lagtingsperiod som snart börjar är därför följande:
1. Det krävs tydliga prioriteringar. 
2. Utvecklingsprojekt måste drivas ännu hårdare. 
3. Vi kan inte ta oss an projekt som vi inte kan genomföra. Jodå, sådant har hänt över tid. 
4. ÅHS är den viktigaste enheten av alla. Varenda procent i inbesparing innebär stora pengar i landskapskassan. Här måste handlingsplanen bli tydligare och den måste beslutas av den kommande regeringen och lagtinget. Hur ska basverksamheten se ut?

Av de åländska massmedierna var det bara Ålands radio som tyckte landskapets ekonomi var tillräckligt intressant för att skicka en reporter. Här kan man höra intervjun med Roger Nordlund.

I dag är det för övrigt också matchdag då HJK kommer på besök till Wiklöf Holding Arena. Så här gick det senast när vi vann med 5-1! Ses där.
Roger och Conny och Robert berättade om tillståndet i landskapet i går men hade ingen större publik på plats, tyvärr.
Här är klumpsumman och skattegottgörelsen över tid. Finansminister Roger Nordlund hör till de få som varit med hela vägen och på riktigt begriper systemet.
Det här är likviditeten i landskapet. Just nu ligger vi på cirka 50 miljoner euro vilket är okej men inte utmärkt.
Hit går pengarna. ÅHS tar nästan hälften av verksamhetsutgifterna och skärgårdstrafiken elva procent eller mer än Ålands Gymnasium. Sådana siffror måste hanteras.
Antalet anställda har minskat radikalt under denna regeringsperiod vilket är bra för skattebetalarna.
Ungefär så här ser investeringsbehovet ut över de kommande åren. Det är ingen jätterolig läsning för den kommande Ålands landskapsregeringen och dess nästa finansminister.

Kommentarer

  1. Hej Jörgen!
    Bra redogörelse över läget. Jag skulle gärna varit på plats om det var öppet för allmänheten. Har inte noterat det i så fall. En liten detalj bara; bland intäkterna finns lotteriskatten.

    Ha en bra dag!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg