Givande besök till ÅMHM

Inget är ju så lätt att förhålla sig till som sådant man inte riktigt begriper. Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet eller ÅMHM i dagligt tal är en organisation som väcker känslor, mest bland politiker. De företagare och institutioner som är i ständig kontakt med ÅMHM ger myndigheten hyggligt betyg. Det kunde vi med egna ögon se efter den senaste kundenkäten.

Från Centern besökte vi myndigheten förra veckan och fick en mycket givande inblick i verksamheten, utmaningarna och människorna som utför jobbet. Chefen Stig Abrahamsson har en spännande bakgrund som geolog och gruvkonsult innan han för ett drygt år sedan tog över ÅMHM. Man har trettiotre anställda varav nio tio på det labb som finns på gamla plantskolans upprustade lokaler i Jomala, inte långt från Vikingahallen.

Det bär för långt att gå in på allt vad ÅMHM ägnar sig åt men väldigt övergripande handlar det om översyn av livsmedel och sociala tjänster och miljöfrågor och laboratorieprover. Sammanlagt har man 1.400 tillsynsobjekt plus några hundra till om somrarna. Varje år genomförs cirka 800 inspektioner plus mellan tvåtusen och tretusen djurbesök. När det gäller djursidan får vi veta att man från inspektörernas håll anser den nuvarande djurskyddslagen vara för tandlös. Trots fall där djur uppenbarligen far illa finns inte verktygen att hantera det tillräckligt snabbt och tydligt.

Labbet i Jomala är en skapelse för sig själv. Här handlar det om mikrobiologi som är ett hantverk utöver det vanliga. Labbet är ackrediterat och nagelfars av myndigheter var artonde månad. Här är kostnadskontrollen ständigt närvarande och chefen Bitte Bamberg både drivande och ekonomisk samtidigt. Tyngdpunkten på arbetet är att granska att det vatten vi använder håller måttet. Men man gör också tusen och åter tusen prover från färjor, restauranger, industrier och what not. Labbet är en extremt viktig del av den krisberedskap som varje samhälle måste ha.


Labbchefen Bitte Bamberg visar runt i lokalerna där man återvänder allt som går. Hennes vita rock är till exempel från den tid Ålands folkhälsoförbund fanns! Loggan är kvar.
Ledorden för myndigheten.
Nej, det är inget UFO utan en bild från den tidiga morgonens presentation.
Gruppledare Britt Lundberg lyssnar intresserat när Bitte Bamberg förklarar.
Harry Jansson, till vänster, var med och skapade supermyndigheten PMHM. Till höger nuvarande chefen Stig Abrahamsson som gick från den privata gruvindustrin till myndighetschef.
I den allmänna debatten beskylls ÅMHM ofta för att vara dyrt, orättvist och ineffektivt. Detta stämmer inte, menar Nya Åland, som i ett reportage gjorde en benchmarking med liknande myndigheter.

Kommentarer

Populära inlägg