För sent att vakna tidigt?

Vi har väl alla gjort det nån gång; sovit för länge och vaknat för sent. Stapplat in på lektionen med sömndruckna ögon och panik i rösten. Det var naturligtvis inte vårt eget fel. Det var väglaget, strömavbrott, sjuk katt, arga föräldrar, stock i förgasaren, köer eller något annat.

Sådana bortförklaringar funkar möjligen när man är tonåring och skoltrött. När man är lantråd och leder en självstyrelse klingar det illa. I en stor intervju i dagens Ålandstidning slår Katrin Sjögren larm om något som varit känt i arton månader och välkänt i ett år. Det är utomordentligt underligt; ända från sommaren 2015 har social- och hälsovårdsreformens olika scenarier diskuterats. Trots det har landskapsregeringen ägnat sig åt helt andra frågor, som exempelvis sextonårsåldersgräns i val och konsultföretaget PWCs överlevnad i form av konsultarvoden och rådd i det kommunala system som skapat stabilitet.

Här är en intressant timeline som visar hur lantrådet och hennes regering ägnat sig åt att hämta in posten medan huset brunnit.
  1. Den 4 mars träffade Centerns lagtingsgrupp den finska Centern och reste farhågor kring vad Sotereformen kunde innebär.
  2. Den 7 mars slog landskapsregeringen fast att reformen skulle bli utmanande. Vad man gjorde efter det? Ingenting.
  3. Den 11 mars ville vi att lantrådet och hennes regering skulle lägga korten på bordet och för lagtinget berätta om läget. Ingenting hände.
  4. Även svenska Centerns ordförande Annie Lööf informerades om läget. 
  5. Den 30 juni påminde vi om reformens effekter då statsministern och lantrådet för första gången möttes.
Trots att regeringen vilat tills nu vill jag understryka att Centern är redo att med hjälp av våra kontakter och våra insikter i självstyrelsen göra vad vi kan för att få upp frågan på vägen igen. Just nu är diket närmare än vad det varit på mycket länge. Politik är kontakter och umgänge och konsten att bygga broar. Trots att Ålands landskapsregering från tillträdet i november år 2015 varit hyggligt väl informerad om läget har man sussat sött fram tills nu. Det är absolut inte ledarskap, snarare tvärtom. En regering ska inte bara beskriva läget, den ska även regera.

Dagens Ålandstidning illustrerar väl dagens dilemma. Trots att problemet varit känt i över ett år är det först nu som Ålands landskapsregering agerar med kraft. Det är utomordentligt senfärdigt.

Kommentarer

  1. Det tuffaste läget och den svagaste regeringen. Det är en äckli kombination.

    SvaraRadera
  2. Ett år av vänsterregering och självstyrelsen skakar... synd att misstroendet inte höll ända fram.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg