Trump blir ny president

Först kom Brexit och nu detta. Donald Trump är USA:s fyrtiofemte president. Leicester vann Premier League, Island nästan EM och IFK Mariehamn tog hem finländska ligan. År 2016 är ett år som ruskat om världen som vi trodde vi kände den. På både fantastiska och mer utmanande sätt.

Här kan man läsa allt om valet på New York Times hemsida.

Misstänksamhet och rädsla och etablissemangsskepcism har av allt att döma vunnit valet för Donald Trump i USA. Arbetare, landsbygden och vita medelålders män gjorde skillnad. Detta är den enkla förklaringen men långt ifrån den enda. Efter vad Trumpanhängarna betraktar som åtta förlorade år är det dags att göra USA great again. Det tycker väljarna och därmed är det bara att gilla läget.

Vad händer nu då? Antagligen ganska mycket och antagligen ganska snabbt, med diplomatiska mått mätt. The Donald vill nog inte spilla tid. Jag tror följande är att vänta:
  • Storbritannien och USA är återigen BFF:s som två stormakter som valt sina egen vägar hellre än andras.
  • Oron för vad som ska hända i Baltikum och Östersjön växer kraftigt. Kan Trump hantera Putin? Bryr han sig om världsfred? Ingen vet och utrikespolitik är Trumps eget ansvar. 
  • I stort sett alla västliga ledare tvingas äta upp tidigare kritiska uttalanden och göra pudlar åt i stort sett alla håll. Det blir en svår men nödvändig process.
  • Valutorna stärks i förhållande till dollarn som faller, aktiebörserna i Asien rasar och analytikerna skruvar på sig och måste snart förklara varför ingen såg detta komma.
  • Opinionsundersökningar och gallupar är värda absolut ingenting. Ledare ska leda, inte fråga andra.
  • Affärshjärnan slog de politiska taktikerna. Det säger antagligen väldigt mycket om världen vi lever i. Money talks mer än någonsin.
  • Media, yvigt uttryckt, har ett stort arbete framför sig i att återvinna trovärdigheten som gått förlorad under valkampanjen.
  • Hur många till Trump till finns det där ute i världen som nu fått ny luft och stärkt självförtroende.
Något positivt då, för världen går ju inte under av detta heller? Jodå, det finns!
  • Demokratin fungerar. Tvärt emot alla prognoser och tyckare och what not gick det Trumps väg. Underdogen vann och nånstans i det finns något vackert fast inte lätthanterat.
  • Sist och slutligen kommer nog inte Donald Trump att bli en sådan katastrof som vi tror. Trump har gjort en enastående kampanj och visat alternativ. Hade han gjort som alla andra hade han aldrig vunnit.
  • Och förstås: Till skillnad mot alla de fyrtifyra tidigare presidenterna har Donald Trump faktiskt besökt Åland. Han var bland annat till Stallhagen tillsammans med kompisar år 2013. Han VET att Åland finns.
Äntligen kan vi lägga detta till handlingarna och ägna oss åt vår egen vardag istället, den röra som råder även på Åland måste hanteras.

 
Så här ser USA:s näste president och den fria världens ledare ut. Donald Trump gjorde vad mycket få i de västliga demokratierna trodde var möjligt. Först kom Brexit nu det här. Världen är annorlunda och något att förhålla sig till, inte kritisera och håna.

Kommentarer

  1. Angående Trumps besök på Åland, jag var skeptisk när jag läste artikeln i höstas eftersom den verkade så vag. Donald Trump är en världskändis, och att inte ett enda foto av hans besök här skulle ha tagits, att ingen annan än Christian Ekström verkar ha sett honom, att han inte visar upp det påstådda tackbrevet gjorde att jag inte visste vad jag skulle tro.

    Historien blev aktuell med valvinsten för ett par veckor sen, och idag fick jag reda på att man kan göra sökningar långt bak i tiden på folks twitterkonton. Efter att ha ägnat en halvtimme åt att läsa Donald Trumps twitter från juli och augusti 2013 håller jag det som 100 procent omöjligt att han varit på Åland. Han skriver om olika teveprogram och radioprogram han ska vara med i, han håller tal och han reser till Miami. Ingenstans antyds eller ges tidsluckor för en yachtresa i finska skärgården med kompisar.

    Därtill har det framkommit i den senaste rapporteringen att Trump är ett vanedjur som helst tillbringar sin tid i sin jättevåning på Manhattan. Det här var inte svårt att ta reda på om man lade lite tid på det, och det tycker jag reportern på Ålandstidningen också kunde ha gjort.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg