Mjölkpriset måste höjas

I dag går ingen av de trettioåtta åländska mjölkgårdarna runt ekonomiskt i och med att priset per liter mjölk på bara tre månader sänkts med 16 procent till 35 cent per liter, exklusive moms. Gårdarna som redan levde på marginalen ligger nu under gränsen vilket är en omöjlig situation. Skälet till detta är flera men det enskilt värsta är det ryska importstoppet på mjölkprodukter från väst, inklusive Finland. Det gör att mjölk- och ostberget växer och att det blir oerhört mycket svårare att sälja produkterna. Alla bjuder under varandra och de som är minst får det följdriktigt tuffast.

Förutom den ryska situationen spelar också den låga kronkursen in. Det i dag enda åländska mejeriet ÅCA exporterar 70 procent av de 17 miljoner mjölk man köper in och av det går 60 procent till Sverige.

ÅCA står dock inte stilla. Det finns omfattande utvecklingsplaner och uppfinningsrikedomen är stor. Redan i dag finns en lång rad specialprodukter vid sidan av mjölk och ost och grädde och smör. Man tillverkar yoghurt, gräddfil, creme fraiche, filbunke och glass. Och så bröd då förstås inom ramen för Ålandsbageriet.

Det är ett besvärligt läge och Åland utan ÅCA eller åländsk mjölk vore något väldigt konstigt. Jag hoppas därför att Team Åland ska kunna vara behjälpligt när det gäller ytterligare utveckling, nya marknader, produkter, storytelling och så vidare. Fast i första hand gäller det att skapa andrum i form av amorteringsuppskov och likviditetshjälp för de hårdast drabbade gårdarna. Det är ett mycket konkret uppdrag för näringsminister Fredrik Karlström som själv skriver så här på sin blogg.

Från Ab Mathias Eriksson kom vd Dan-Johan Dahlblom och föreslog att mjölken skulle höjas med fem procent. Det vore att föredra framom det kupongsystem som handeln och ÅCA nu dragit igång och som är viktigt för stunden men knappast uthålligt.

Jag fick också en insikt under detta möte. ÅCA:s smör är typ det enda i Norden som tillverkas medelst att kärna mjölken. Det är unikt och jag fattar inte varför jag aldrig tänkt på det förut. Det finns nog säkert både ett och annat att göra för företaget ÅCA när det gäller att fylla sina varumärken med storytelling och mjuka värden. Bra berättelser säljer. 

Det sades mycket under detta möte innan Harriet Strandvik slog fast att det faktiskt finns en jättestor potential i den åländska maten. det är trendigt, hälsosamt och gott. Det har jag också bloggat om tidigare. Skördefestens verksamhetsledare Liz Mattsson tryckte också på samma sak och jag har ju alltid hållit med. Skördefesten är bäst och drar dessutom till sig intresse för både Norden och Europa!

Några övriga spaningar:

I Sverige är oron om möjligt ännu större bland mjölkbönderna. Här kan man läsa på LRF Mjölk vad branschen säger på ett mer övergripande plan.

Jersey värnar man om sin mjölk väldigt tydligt. Det borde hela Åland också göra – ännu kaxigare än i dag.


Läs även riksdagskandidaten Mats Löfströms välformulerade debattartikel om mjölkpriset här (och gilla honom samtidigt på Facebook!).

Även detta möte ägde rum i Ålands sjöfartsmuseums auditorium som är en mycket bra mötesarena!

Här kan man höra Ålands största mjölkproducent Ole Blomqvist beskriva läger med egna ord i Ålands radio.
En nyhet fick vi oss till livs! ÅCA:s nya en och en halvlitersförpackning. Den är välkommen!
Näringsminister Fredrik Karlström inledde onsdagens mjölkmöte med att slå fast att visionen står fast: Fram till år 2020 ska mängden invägd mjölk ökas från dagens 17 miljoner liter till 25 miljoner liter eller ÅCA:s maxkapacitet! Utvecklingen kan man följa på sajten tusen kor.
Mannen längst till vänster heter Ole Blomqvist och driver Ålands största mjölkgård, Östergårds Mjölk Ab. Han har sex anställda och levererar tjugo procent av all mjölk som ÅCA använder. Jag var dit häromåret och mötte en entusiast och entreprenör av det rätta virket. I mitten är det saltvikaren Nicklas Mörn som driver en något mindre mjölkgård och till höger Kristoffer Lundberg som är nyast i branschen med Haga Kungsgårds Lantbruks Ab. Det är även Kristoffer som pryder den nya en och en halvliters förpackning tillsammans med kossan Ester.
Say no more. Precis så är det och faktum är att mjölken i dag är för billig och borde höjas med fem procent. Det föreslog Mathias Eriksson Ab:s vd Dan-Johan Dahlblom och lovade samtidigt att deras påslag som i dag uppgår till 200 euro per dag (totalt för alla butiker) inte skulle höjas i motsvarande grad. 
Byråchef Sölve Högman förklarade hur systemet mellan Finland och Åland är uppbyggt när det gäller stöd till jordbruket. Kortfattat uttryckt är det EU som bestämmer stödnivåerna och Finland som till största delen betalar dem. Den åländska behörigheten handlar om styrning, information, utveckling, investeringar och liknande.

Och här finns hela mötet på Åland24.

 



Kommentarer

Populära inlägg